Páramentesítő vagy nedvességleürítő szelep

A légzésvédelmi sűrített levegő palackokban a nedvességtartalom nem haladhat meg egy bizonyos értéket, mert elképzelhető bizonyos időjárási körülmények között, hogy ez a nedvességtartalom a légzőkészülék nyomáscsökkentőjében kicsapódik, majd megfagy, eltömve ezzel a fúvókát, ami a nyomás csökkentésért felel. Ilyenkor a levegő átáramlás megszűnik, vagyis nem jön levegő a készülékből.

Még az esetben is, ha a töltőlevegő megfelelő minőségű, lehetséges, hogy a palackból kiáramló levegő nedvességtartalma magasabb lesz a megengedett szintnél a nedvességfelhalmozódás miatt.

A palackok nedvességtartalmának megengedett határértéken belül tartásának a módszere a palack szabályos időközönként való lassú leeresztése. Ezt a leeresztést 10 töltésenként kell elvégezni. E művelet elvégzésére szolgál a páramentesítő, vagy nedvességleürítő szelep.

Ez a szelep lassan ereszti le a levegőt, eltávolítja a nedvességet és kb. 3 bar nyomáson lezár. Ezután a palack feltölthető, majd újabb 10 töltésig biztonsággal használható.

Használati útmutató

1. fújja – tisztítsa ki a palackszelep csatlakozását
2. ürítse ki, töltse föl teljesen a palackot
3. feltöltés után közvetlenül, meleg palacknál végezze a nedvesség leürítést, ellenkező esetben a nedvességleürítő szelep fúvókájába belefagyhat a távozó víz, ami eltömi a fúvókát.
4. csavarja be a lefúvató szelepet, húzza meg finoman villáskulcs segítségével
5. lassan nyissa ki a palackszelepet, túl gyors nyitás oszcillációs jelenséget hozhat létre a nedvességleürítő szelepben. Amennyiben ez mégis bekövetkezik, a palackszelepet zárni kell, majd újra lassan kinyitni. Kb. 3 bár nyomáson a nedvességleürítő szelep automatikusan lezár.
6. zárja a palackszelepet és távolítsa el a nedvességleürítő szelepet. A palack töltésre készen áll.

FONTOS:
A nedvességleürítő szelep eltömődhet a palackból távozó szennyeződések miatt. Kitisztítani csak nagynyomású légárammal szabad, mivel tű, vagy más